ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Γενικά χαρακτηριστικά
Γραμμή: 1
Μήκος γραμμής: 9,2 χλμ. (με δύο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς), που θα κατασκευαστεί στο μεγαλύτερο τμήμα της (7,7 χλμ.) από δύο Μηχανήματα Ολομέτωπης Διάνοιξης. Το υπόλοιπο τμήμα της Γραμμής θα κατασκευαστεί με την μέθοδο του Ανοικτού Ορύγματος.
Σταθμοί: 13 με κεντρική αποβάθρα
Νέος σιδηροδρομικός σταθμός, Δημοκρατίας, Βενιζέλου, Αγ. Σοφία, Συντριβάνι, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδη, Φλέμινγκ, Αναλήψεως, Πατρικίου, Βούλγαρη, Νέα Ελβετία.
Συρμοί: 18 υπέρ-αυτόματοι συρμοί τελευταίας τεχνολογίας πλήρως κλιματιζόμενοι, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό.
Αμαξοστάσιο: Πυλαία (Βότση) σε έκταση 50.000τμ.
Φορέας εκτέλεσης: Αττικό μετρό Α.Ε.
Κατασκευή: ΑΕΓΕΚ (επικεφαλής εταιρία), Impreglio, Ansando TSF, Seli και Ansaldobreda
Προϋπολογισμός έργου: 1.052.00.000 ευρώ
Χρηματοδότηση:
550.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
250.000.000 από το Γ ΚΠΣ
- Οι σημαντικές διαφορές του Μετρό Θεσσαλονίκης, που αποτελούν βελτιώσεις σε σχέση με τις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας, είναι ότι θα υπάρχουν δύο μονές ανεξάρτητες σήραγγες (αντί της μίας σήραγγας διπλής τροχιάς στο Μετρό της Αθήνας) καθώς και σύστημα θυρών επί των αποβαθρών κάθε Σταθμού για καλύτερη εξυπηρέτηση και μέγιστη ασφάλεια του επιβατικού κοινού.
- Η αρχαιολογική ανασκαφή προβλέπεται να καλύψει συνολική έκταση 19.200 τ.μ. και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού θα αναδείξει τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα σε κεντρικούς Σταθμούς του δικτύου.

Η εταίρια AnsaldoBreda θα προμηθεύσει με συρμούς το μετρό μετρό Θεσσαλονίκης,
και η εμφάνιση τους ίσως μοιάζει με αυτούς της Κοπεγχάγης.
Διαδρομή
Σύμφωνα με τη μελέτη το Μετρό θα ξεκινά από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και θα τελειώνει στην περιοχή Βότση, όπου θα είναι και το αμαξοστάσιο. Θα έχει μήκος 9,5 χιλιόμετρα και όλες οι κατασκευές θα είναι υπόγειες εκτός από το αμαξοστάσιο και το συνεργείο που θα είναι επίγειο. Η χάραξη του Μετρό ακολουθεί τις οδούς μοναστηρίου, Ν.Εγνατία, Κατσιμίδη, Δελφών, Σόλωνος, Παπαδάκη και Παπαναστασίου, κοντά στην περιοχή του Βότση, με 13 συνολικά σταθμούς. Μελλοντική επέκταση σχεδιάζεται προς Καλαμαριά.Βελτιώσεις
Αρχαιολογικά Θέματα
Αρχαιολογικά Θέματα
- Πραγματοποιήθηκε μελέτη αρχαιολογικής τεκμηρίωσης, στην οποία καθορίστηκαν οι Σταθμοί που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως «υψηλού αρχαιολογικού κινδύνου» καθώς αναμένεται με υψηλή πιθανότητα η εμφάνιση αρχαιοτήτων κατά την διάρκεια των εκσκαφών,
- Μετατοπίστηκαν από τις αρχικές τους θέσεις οι Σταθμοί εκείνοι που ήταν βέβαιο ότι η κατασκευή τους θα απαιτούσε μακροχρόνια αρχαιολογική ανασκαφή (πχ. ο Σταθμός Πλ.Δημοκρατίας μετατοπίσθηκε σε θέση έξω από τα αρχαία τείχη της πόλης),
- Επιλέχθηκαν οι καλύτερες δυνατές μέθοδοι για την διασφάλιση των αρχαιολογικών ευρημάτων αλλά και για την ελαχιστοποίηση του κόστους και του χρόνου των αρχαιολογικών ανασκαφών.
Δίκτυα Οργανισμών Κοινής Ωφελείας
Οι βελτιώσεις στη χάραξη της Γραμμής του Μετρό της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία εμπλοκή με τον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό της πόλης, ο οποίος βάσει της αρχικής μελέτης θα έπρεπε σε κάποιο μεγάλο τμήμα του να μετατοπισθεί και να παρακαμφθεί.Αντίστοιχες προβλέψεις και μικρότερης εμβέλειας διορθώσεις πραγματοποιήθηκαν λαμβάνοντας υπόψη και τα υπόλοιπα δίκτυα κοινής ωφελείας της Θεσσαλονίκης
Υπέδαφος
Η νέα προμελέτη του έργου, χάρις στη συλλογή ορισμένων επικαιροποιημένων στοιχείων για το υπέδαφος της Θεσσαλονίκης, καθόρισε επακριβώς τις μεθόδους εκσκαφής τόσο των Σταθμών όσο και της Γραμμής και προσδιόρισε τα χαρακτηριστικά των δύο Μηχανημάτων Διάνοιξης Σηράγγων (μετροπόντικες).Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η μελέτη της πρώτης φάσης των επεκτάσεων του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά και Σταυρούπολη (10,8 επιπλέον χλμ. Γραμμής Μετρό με 10 νέους Σταθμούς), ώστε σταδιακά να δημιουργηθεί ένα πλήρες δίκτυο Μετρό που θα εξυπηρετεί τις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης.
Πληροφορίες
Kataskeui
Αττικό Μετρό Α.Ε.
& Ξένα site
Kataskeui
Αττικό Μετρό Α.Ε.
& Ξένα site
0 comments