Πρώτα απ' όλα να πω σε όλους καλή πρωτομαγιά. Με αφορμή τις ανθοκομικές εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και τη παραπομπής της χώρας μας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο λόγω της μη συμμόρφωσής της με το πρωτόκολλο του Κιότο, θα αναφερθώ στο θέμα τις ανακύκλωσης. Πράγματι, έχουν γίνει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια για το περιβάλλον. Έχουν τοποθετηθεί κάδοι ανακύκλωσης στους δρόμους αλλά και σε supermarket. Παρόλα αυτά πολλοί από εμάς συνεχίζουν να μην ανακυκλώνουν. Γιατί? Οι δρόμοι δεξιά και αριστερά γόπες, κουτιά πεταμένα. Δεν είναι ο δρόμος κάδος σου. Κράτα το και πέτα το στα σκουπίδια! Δεν αξίζουμε να λεγόμαστε ευρωπαίοι.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕ, ΞΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ, ΜΕΙΩΣΕ
Βεβαίως, είναι επιλογή του καθενός μας αν θέλουμε να πετάμε τα σκουπίδια στην ανακύκλωση. Είναι όμως επιλογή μας να πετάμε τα τσιγάρα και τα διάφορα σκουπίδια έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου?? Βεβαίως, και η απάντηση είναι ΟΧΙ!
ΣΗΜΑΤΑ/ΣΗΜΑΝΣΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Εάν πάλι θες να ανακυκλώσεις και δεν ξέρεις εάν το προιόν που κρατάς στα χέρια σου ανακυκλώνεται, διάβασε τις παρακάτω πληροφορίες.
Το προιόν ανακυκλώνεται.
(Ανακυκλώσιμο υλικό)
Προϊόντα & συσκευασίες χαρτιού: Εφημερίδες, περιοδικά, τετράδια, βιβλία, κούτες, χάρτινες συσκευασίες, κουτιά από χυμούς, κουτιά από γάλα. κλπ.
ΟΧΙ χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες, χρησιμοποιημένο χαρτί κουζίνας, χρησιμοποιημένο χαρτί υγείας
Ανακυκλώσιμο πλαστικό: Όλες οι συσκευασίες PET & PVC, αφού τις έχουμε ξεπλύνει: Μπουκάλια νερού, μπουκάλια αναψυκτικών, συσκευασίες προϊόντων καθαρισμού, κουτιά από χυμούς, κουτιά από γάλα.
Το αλουμίνιο αυτό ανακυκλώνεται.
Ανακυκλώσιμο αλουμίνιο: Αλουμινένια κουτιά, κουτάκια αναψυκτικών, κουτάκια μπύρας, αλουμινόχαρτο.
ΟΧΙ κονσέρβες από σάλτσα κλπ., σακουλάκια από πατατάκια τσιπς και οποιαδήποτε πλαστικοποιημένη μεταλλική σακούλα
Μην πετάτε τις μπαταρίες στους απλούς κάδους.
Ανακυκλώνονται και αυτές.
Το γυαλί αυτό ανακυκλώνεται.
Ανακυκλώσιμο ξύλο.
ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΑΠΛΕΣ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
1. Ανακυκλώστε και συμπιέστε τα σκουπίδια σας. Δεν είναι ανάγκη να διαχωρίζεται τα ανακυκλώσιμα υλικά. Τα προγράμματα ανακύκλωσης του δήμου σας θα κάνουν τα υπόλοιπα.
2. Μην πετάτε αλλά δώστε για ανακύκλωση τις μπαταρίες και τα λάδια μηχανής που περιέχουν χημικά.
3. Βάλτε τον κάδο ανακύκλωσης στον υπάρχον κάδο απορριμμάτων, για να σας υπενθυμίζει ότι πρέπει να το χρησιμοποιείτε για τα ανακυκλώσιμα υλικά.
4. Χρησιμοποιείτε επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα όπου μπορείτε. Επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, σακούλες, μελάνια κτλ (είναι φτηνότερα και αποδοτικότερα)
5. Aγοράζετε προϊόντα με απλή και φιλική ως προς το περιβάλλον συσκευασία
6. Aποφεύγετε προϊόντα μιας χρήσης που δεν ανακυκλώνονται.
7. Μειώστε τις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιείτε στα supermarket. Χρησιμοποιείτε τις σαν να είναι με χρέωση.
8. Παλιά υλικά που βαρεθήκατε ή τα αλλάξατε, πριν τα πετάξετε σκεφτείτε εάν μπορείτε να τα δωρίσετε κάπου ή αν μπορείτε να τα μετατρέψετε σε κάτι άλλο πιο χρήσιμο από σκουπίδι.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΛΟΓΟΥΣ
- Γιατί παράγουμε πάνω από 4 εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Τα σκουπίδια αυτά θα γέμιζαν μια λεωφόρο από την Αθήνα ως την Θεσσαλονίκη, πλάτους 35 μέτρων και ύψους ενός μέτρου.
- Γιατί 5 χιλιάδες σκουπιδότοποι που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα δεν επαρκούν και οι περισσότεροι μολύνουν το περιβάλλον.
- Γιατί ο κάθε ένας μας παράγει καθημερινά ένα κιλό σκουπίδια.
- Γιατί ρυπαίνουμε ακόμα περισσότερο το περιβάλλον με τη συνεχή παραγωγή προϊόντων.
- Γιατί βοηθάμε στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας.
- Γιατί 1000 κιλά ανακυκλωμένου χαρτιού σώζουν 17 δέντρα.
ΠΗΓΗ: blogosgr, sites και blogs
kala ta les re file alla ego meno papafi sti thessaloniki kai konta sto spiti mou den iparhei oute enas kados anakiklosis. ti mporo na kano gi afto?