Αφιέρωμα: Τα καλύτερα μετρό σε ολόκληρο το κόσμο

Posted by Kataskeui team Κυριακή, Απριλίου 26, 2009
Το μετρό αποτελεί το πιο γρήγορο μέσο μεταφοράς στις πόλεις. Χιλιάδες... μιλιούνια από ανθρώπους το χρησιμοποιούν καθημερινά για τις μετακινήσεις τους σε ολόκληρο το κόσμο. Τι θα γινόταν εάν οι μεγάλες πόλεις δεν είχαν αυτό το μεταφορικό μέσο; Ποια είναι τα καλύτερα μετρό του κόσμου;

Λονδίνο, Αγγλία"The tube"
Το μετρό του Λονδίνου ή καλύτερα το "the tube" όπως λέγεται ή και underground (υπόγειος) είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το παλαιότερο σε όλο το κόσμο καθώς εγκαινιάστηκε το 1863 (!). Καλύπτει μια απόσταση 408 χλμ και μεταφέρει 976 εκατ. επιβάτες ετησίως. Το σύστημα του μετρό συνδέεται με άλλα μεταφορικά μέσα για να μπορεί να εξυπηρετήσει και τις γύρω περιοχές του Λονδίνου αλλά και με το Eurostar που πάει στο Παρίσι.

Θετικά: Αναπαυτικές υφασμάτινες θέσεις, τηλεματική που εμφανίζει την διάρκεια αναμονής μέχρι το επόμενο μετρό και τα διάφορα έργα τέχνης στους σταθμούς όπως αυτό τον Ιανουάριο του 2006 στο σταθμό Gloucester Road.


Η ταμπέλα που υπενθυμίζει ότι υπάρχει σταθμός του μέτρο


Ο χάρτης του μετρό του Λονδίνου


Συρμός σε σταθμό


Το εσωτερικό συρμού


Στο σταθμό "Baker Road" απεικονίζεται ο Sherlock Holmes


Ο σταθμός "Gloucester Road"


Ο σταθμός "Gloucester Road"

Παρίσι, Γαλλία

"Métro de Paris & RER"
Το μετρό του Παρισού ή Paris Métro ή Metropolitain είναι το δεύτερο πιο παλιό που υπάρχει στο κόσμο με ένα αρχικό σύστημα γραμμών που ολοκληρώθηκε το 1900. Η επιβατική κίνηση είναι πολύ μεγάλη και φτάνει τους 4.5 εκατ. την ημέρα και ετησίως τους 1,365 δις επιβάτες. Έχει 16 γραμμές, στάσεις σε 380 σταθμούς καλύπτοντας ένα μεγάλο ποσοστό της πόλης του Παρισιού. Η γραμμές μετρό RER (Réseau Express Régional) ενώνουν τις περιοχές των προαστίων με το κεντρικό σύστημα του μετρό. H γραμμή 14 που περνάει από τους σταθμούς Saint Lazare και Olympiades είναι καινούρια, αυτοματοποιημένη και λέγεται Meteor (Métro Est-Ouest Rapide).

Θετικά: Η εξαιρετική κάλυψη του συστήματος του μετρό αφού κάθε κτίριο απέχει λιγότερο από 500 μέτρα από κάποιο σταθμό ενώ πολλοί από τους σταθμούς έχουν μοναδικό στυλ.


Ο χάρτης του μετρό του Παρισιού


Διάσημος παριζιάνικος σταθμός του μετρό με την επιγραφή "Metrpolitain"


Διάσημος παριζιάνικος σταθμός του μετρό με την επιγραφή "Metrpolitain"


Η γραμμή 14 (Meteor)


Η γραμμή 14 (Meteor) στο σταθμό Saint Lazare

Μόσχα, Ρωσία

"Московский метрополитен, Moskovskiy metropoliten"
Το μετρό της Μόσχας υποδέχθηκε τους πρώτους επιβάτες του στις 15 Μαΐου 1935. Έχει τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση σε όλο το κόσμο με 3.2 δις επιβάτες το χρόνο και σε μια καθημερινή μέρα το μετρό μεταφέρει περίπου 8.2 εκατ. επιβάτες. Έχει 12 γραμμές και 172 σταθμούς καλύπτοντας μια απόσταση περίπου 178 μιλίων. Ορισμένες γραμμές διασχίζουν γέφυρες προσφέροντας μια πολύ καλή θέα στους ποταμούς Moskva και Yauza.

Θετικά: Σταθμοί (τουλάχιστον 44) που εκτιμήθηκαν ως αρχιτεκτονικά αριστουργήματα. Οι συχνότητα που περνούν οι συρμοί είναι πολύ συχνή φτάνοντας τα 90 δευτερόλεπτα (!) αναμονής στις ώρες αιχμής. Ενώ παράλληλα το μετρό της Μόσχας είναι το ταχύτερο σε όλο το κόσμο με ταχύτητες που φτάνουν τα 120 χλμ/ώρα.


Ο χάρτης του μετρό της Μόσχας


Συρμός


Συρμός λίγο πριν την αναχώρηση


Σταθμοί στολίδια για τη πόλη της Μόσχας


Σταθμός


Σταθμός
Μαδρίτη, Ισπανία

"Metro de Madrid"
Το μετρό της Μαδρίτης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στη Ευρώπη και το έκτο μεγαλύτερο του κόσμου. Άνοιξε στις 17 Οκτωβρίου του 1919 και στις μέρες μας έχει 294 χλμ γραμμής και είναι το πυκνότερο δίκτυο μετρό στο κόσμο.

Θετικά: Πολύ καθαροί σταθμοί και μετρό και έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα οικολογικό σύστημα καθαρισμού. Γρήγορες διαδρομές με προσιτές τιμές. Μοντέρνοι σταθμοί.


Ο χάρτης του μετρό της Ισπανίας


Η ταμπέλα που υπενθυμίζει ότι υπάρχει σταθμός του μετρό


Σύγχρονος σταθμός


Ο συρμός κατά την άφιξή του


Ο συρμός του μετρό της Μαδρίτης


Σταθμός


Το εσωτερικό συρμού
Τόκιο, Ιαπωνία

"東京メトロ ,Tōkyō Metoro"
Το μετρό του Τόκιο μεταφέρει κάθε χρόνο 2.8 εκατ. επιβάτες το χρόνο σε 168 σταθμούς και σε 9 γραμμές.

Θετικά: Είναι εξαιρετικά καθαρό, έχει θερμαινόμενα καθίσματα, οι συρμοί είναι σύγχρονοι, φτάνουν στους σταθμούς στην ώρα τους και σταματούν ακριβώς στα σημεία της μαρκαρισμένη περιοχής. Οι επόμενες στάσεις ακούγονται σε δύο γλώσσες, Ιαπωνικά και Αγγλικά. Υπάρχουν υπόγεια εμπορικά κέντρα τα οποία ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών.


Ο χάρτης του μετρό του Τόκιο


Προς τις αποβάθρες


Πινακίδα που πληροφορεί τους επιβάτες για τη πορτοκαλί γραμμή


Οι αποβάθρες και οι πράσινοι συρμοί


Οι αποβάθρες και οι πορτοκαλί συρμοί


Το εσωτερικό συρμούΣε ώρες αιχμής


Σεούλ, Νότια Κορέα

The Seoul metropolitan subway
Ο μητροπολιτικός υπόγειος του Σεούλ όπως ονομάζεται είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε χρήση μετρό στο κόσμο. Επίσης, καλύπτει τη μεγάλη απόσταση των 287 χλμ καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση παγκοσμίως. Μόλις το 30% του συστήματος είναι υπέργειο.

Θετικά: Καλό μετρό με συνεχόμενη βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Χρησιμοποιεί T-money δηλαδή προπληρωμένη κάρτα μεταφοράς για τις μετακινήσεις σε όλη τη πόλη.


Ο χάρτης του μετρό της Σεούλ
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

"New York City Subway"
Το μετρό της Νέας Υόρκης είναι από τα πιο εκτενή συστήματα μετακίνησης στο κόσμο. Οι σταθμοί από 28 που ήταν τον Οκτώβριο του 1904 στις μέρες μας έχουν φτάσει τους 468 και τις 26 γραμμές. Το μετρό αυτό μεταφέρει 4.9 εκατ. άτομα την ημέρα.


Ο χάρτης του μετρό της Νέας Υόρκης


Σταθμός "Wall Street"


Συρμός


Συρμός


Το εσωτερικό συρμού
Μόντρεαλ, Καναδάς

"Metro Montreal (STM)"
Το μέτρο του Μόντρεαλ είναι ένα σχετικά σύγχρονο μέσο το οποίο εγκαινιάστηκε το 1966. Έχει 68 σταθμούς και 4 γραμμές με συνολικό μήκος 65.33 χλμ και είναι εμπνευσμένο από το μετρό του Παρισιού.

Θετικά: Μοναδικοί σταθμοί από πλευράς αρχιτεκτονικής αφού ο κάθε σταθμός σχεδιάστηκε από διαφορετικό αρχιτέκτονα. Η αναμονή στους σταθμούς είναι μικρή και οι συρμοί είναι αρκετά άνετοι και μειώνουν την αίσθηση τόσο κατά τη διαδρομή όσο και κατά το σταμάτημα.


Πινακίδα που υπενθυμίζει ότι υπάρχει σταθμός του μετρό


Ο χάρτης του μετρό του Μόντρεαλ


Ο σταθμός και ο συρμός


Σε σταθμό του μετρό του Μόντρεαλ
Πεκίνο, Κίνα

"北京地铁"
Το μετρό του Πεκίνου είναι ένα σχετικά νέο σύστημα που ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1969 εξυπηρετώντας το Πεκίνο και τα γύρω προάστια. Έχει 8 γραμμές με 123 σταθμούς. Η επιβατική κίνηση είναι 3.4 εκατ. καθημερινώς.

Θετικά: Εύκολη πλοήγηση για τους κατοίκους του Πεκίνου αλλά και για τους τουρίστες. Φτηνό εισιτήριο.


Πινακίδα που υπενθυμίζει στους επιβάτες ότι υπάρχει σταθμός του μετρό


Ο χάρτης του μετρό του Πεκίνου


Κάποιος συρμός και σταθμός του μετρό του Πεκίνου


Κάποιος συρμός και σταθμός του μετρό του Πεκίνου


Οι φωτιζόμενος-ηλεκτρονικός πίνακας στάσεων στο εσωτερικό του συρμούi Ποιο μετρό σας άρεσε περισσότερο;
Αφήστε σχόλιο ή στείλτε μας e-mail


Ένα αφιέρωμα στα καλύτερα μετρό του κόσμου από το Kataskeui
Οι επίσημες σελίδες των μετρό: Λονδίνο, Παρίσι, Μόσχα, Μαδρίτη,
Τόκιο, Σεούλ, Νέα Υόρκη, Μόντρεαλ, Πεκίνο

0 comments

Δημοσίευση σχολίου

[Αφιέρωμα] Maglev


Η λέξη Maglev προέρχεται από το magnetic levitation δηλαδή μαγνητική μετεώριση και πρόκειται για ένα εντελώς καινούριο τύπο τραίνων. Λόγω του ότι το τραίνο αυτό κινείται χωρίς επαφή, το κάνει γρήγορο, φιλικό προς το περιβάλλον και πιο οικονομικό.

Ο μηχανισμός αποτελείται από τους μανγήτες στο κάτω μέρος που ανασηκώνουν το τραίνο και του μαγνήτες οδηγούς στα πλάγια που λειτουργούν σαν ράγες.

Το τραίνο μπορεί να λειτουργεί είτε στο έδαφος είτε υπερυψωμένο. Στη περίπτωση που κατασκευαστεί υπερυψωμένο, το τραίνο γίνεται ακόμα πιο οικολογικό καθώς δεν χωρίζει το έδαφος στα δύο και επιτρέπει στο γύρω χώρο να χρησιμοποιείται όπως πριν. Στην περίπτωση που κατασκευαστεί στο ύψος του εδάφους μπορεί να συνδυαστεί με τα υπάρχοντα συγκοινωνιακά δίκτυα.

Σε όποιο όμως ύψος και αν κατασκευαστεί, το maglev απαιτεί λιγότερο έδαφός και χώρο από κάθε άλλο ΜΜΜ.

Είναι σχεδιασμένο για ταχύτητες 300-500 χλμ/ώρα και μπορεί να αυξήσει ταχύτητα από 0 χλμ σε 300 χλμ/ώρα μέσα σε 2 λεπτά και απόσταση 5 χλμ. Χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια από κάθε άλλο μέσο μεταφοράς, 3 φορές λιγότερη από το αυτοκίνητο και 5 φόρες λιγότερη από το αεροπλάνο. Επίσης, λόγω της μετεώρισης του χρειάζεται λιγότερη συντήρηση.

Η υψηλότερη ταχύτητα που έφτασε ένα τραίνο Maglev είναι τα 581 χλμ. Ίσως κάποτε το δούμε να ενώνει Αθήνα - Θεσσαλονίκη και να διανύει την απόσταση σε 2 ώρες.

[Σαν σήμερα] "Η τρύπα του Κούβελα"

1986-1989: Ξεκινάει η κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης (επί δημαρχίας Σωτήρη Κούβελα). Με αργούς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα για 2 χρόνια περίπου και ορίζoνται το TV100 και το FM100 ως φορείς χρηματοδότησης.

Η κατάληξη ήταν η οριστική παύση του έργου για 17 χρόνια λόγω αδυναμίας εξεύρεσης πόρων. Η αποτυχία αυτή ονομάστηκε από τους Θεσσαλονικείς "Τρύπα του Κούβελα".

Φωτογραφία Indiblog


[Παρατηρητήριο] Μετρό Θεσσαλονίκης (Πορεία Εργασιών) >34%

Θέσεις Εργοτάξιο Δίκτυα ΟΚΩ Περίβλημα Αρχαιολ. έρευνα Πλάκα οροφής Εκσκαφή σταθμού Μόνιμοι φορείς Η/Μ εξοπλισμός Αρχιτεκτ. εργασίες
Επίσταθμος ΝΣΣ Έγινε Έγινε Έγινε Έγινε Έγινε Σε εξέλιξη Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή
ΝΣΣ Έγινε Έγινε Έγινε Σε εξέλιξη Σε εξέλιξη Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή
Διακλ. Ευκαρπίας Έγινε Έγινε Έγινε Σε εξέλιξη >40% Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή
Δημοκρατίας Έγινε Έγινε Έγινε Σε εξέλιξη >40% Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή
Βενιζέλου Έγινε Έγινε Έγινε Σε εξέλιξη >40% Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή
Αγ. Σοφίας Έγινε Έγινε Έγινε Σε εξέλιξη >40% Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή
Συντριβάνι Έγινε Έγινε Έγινε Σε εξέλιξη >40% Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή
Πανεπιστήμιο Έγινε Έγινε Έγινε Έγινε Έγινε Σε εξέλιξη Σε εξέλιξη Εν αναμονή Εν αναμονή
Παπάφη Έγινε Έγινε Ανεστάλη Ανεστάλη Ανεστάλη Ανεστάλη Ανεστάλη Ανεστάλη Ανεστάλη
Ευκλείδη Έγινε Έγινε Έγινε Έγινε Έγινε Σε εξέλιξη Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή
Φλέμιγκ Έγινε Έγινε Έγινε Έγινε Σε εξέλιξη Σε εξέλιξη Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή
Αναλήψεως Έγινε Έγινε Έγινε Σε εξέλιξη Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή
Πατρικίου Έγινε Σε εξέλιξη Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή
Διακλ. Καλαμαριάς Έγινε Σε εξέλιξη Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή
Βούλγαρη Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή
Νέα Ελβετία Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή
Αμαξοστάσιο Σε εξέλιξη Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή Εν αναμονή
Πορεία εκσκαφών Κώστικα και Γιωρίκα
Μετροπόντικας ΤΒΜ1 3.826 μέτρα
Μετροπόντικας ΤΒΜ2 3.404 μέτρα

Εκτιμώμενο έτος ολοκλήρωσης 2015

Τελευταία ενημέρωση 5/1/2011 (Ενδέχεται να υπάρχουν κάποια λάθη)
t

Εισάγετε το email σας και κάθε νέο άρθρο θα έρχεται δωρεάν και άμεσα στα εισερχόμενα σας:

Delivered by FeedBurner


Translate this pagePhotobucket

Έργα στην Ελλάδα (Χρονοδιαγράμματα)

2010
Επέκταση μετρό Γρ. 2 προς Ελληνικό (μέσα 2010)
Νέο λιμάνι Πάτρας (2010)

2011
Ιόνιας Οδός, παράκαμψη Αγρινίου (2011)
Ανατολική Οδός Πελοποννήσου (αρχές 2011)
Επέκταση διαδρόμου 10/28 αεροδρομίου Μακεδονία - Θεσσαλονίκη (2011)
Επέκταση του Τραμ με την γραμμή Φάληρο - Πειραιάς (2011)
Γήπεδο Παναθηναϊκού, Βοτανικός - Αθήνα (καλοκαίρι 2011)
Τμήματα της Ανατολικής Οδού Πελοποννήσου Κόρινθος - Τρίπολη Καλαμάτα, Λεύκτρο - Σπάρτη (τέλη 2011)
ΟΣΕ, Κιάτο - Αίγιο (τέλη 2011)

2012
Ιόνιας Οδός, Αντίρριο - Αγρίνιο (2011)
Αυτοκινητόδρομος κεντρικής Ελλάδας Λαμία - Εγνατία (2012)
Ανατολική Οδός Πελοποννήσου (Α7) (Σεπτέμβριος 2012)
Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, σήραγγες γέφυρες Τεμπών - Πλαταμώνα (2012)
Αυτοκινητόδρομος κεντρικής Ελλάδας (E65) ή (Α3) - Κεντρική Ελλάδα (2012)

2013
Monorail - Πειραιάς (τέλη 2013)
Επέκταση μετρό Γρ.3 προς Πειραιά
ΟΣΕ, διπλή σιδ/μική γραμμή Τιροθέα - Λιανοκλάδι - Δομοκός με ηλεκτροκίνηση (2013)
ΟΣΕ, ολοκλήρωση ηλεκτροκίνηση - Θεσ/νίκη (2013)

2014
(2014)
Ολοκλήρωση Ιόνιας Οδού (2014)
Νέο διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου - Ηράκλειο (2014)
Οδικός άξονας από Κατεχάκη προς Ποσειδώνος (διαγωνισμός έργου) (2014)

2015
Ολοκλήρωση διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Ροδοδάφνη - Πάτρα (2015)
Μετρό Θεσσαλονίκης Γρ.1 - Θεσσαλονίκη (αρχές 2015)

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ
Μετρό Θεσσαλονίκης Γρ.2 - Θεσσαλονίκη (20##)
Νέα Γρ.4 του μετρό (Άλσος Βεΐκου προς Μαρούσι) (20##)
Επέκταση μετρό Θεσσαλονίκη Σταυρούπολη/Δυτικά (20##)
Τραμ Πάτρας (20##)
Τραμ Βόλου (20##)
Τραμ Ιωαννίνων (20##)
Μετεγκατάσταση της ΔΕΘ (20##)


Μεγάλα παγκόσμια έργα (Χρονοδιαγράμματα)

2010
Dubai Metro πράσινη γραμμή - Ντουμπάι (Μάρτιος 2010)
Τετράγωνο στάδιο - Αυστραλία (Μελβούρνη) (7 Μαι 2010)
Hoover Dam Bypass Bridge - Αμερική (Αρίζονα/Νεβάδα) (16 Οκτ 2010)

2011
Ουρανοξύστης "Strata Tower" - Άμπου Ντάμπι (2011)
Ουρανοξύστης "Pentominium" - Ντουμπάι (2011)
Ολυμπιακό στάδιο - Ηνωμένο Βασίλειο (2011)
Διεθνές αεροδρόμιο Al Maktoum - Ντουμπάι (Μάρτιος 2011)

2012
Ουρανοξύστης "Shard London Bridge" - Ηνωμένο Βασίλειο (Μάιος 2012)
Dubai Metro μωβ γραμμή - Ντουμπάι (2012)
6th Crossing on Dubai Creek - Ντουμπάι (2012)

2013
Ουρανοξύστης "The Freedom Tower" - Νέα Υόρκη (2013)

2014
Crystal island - Μόσχα (2014)
Διπλοί ουρανοξύστες "Hermitage Plaza" - Γαλλία (2014)
Επέκταση του καναλιού του Παναμά - Παναμάς (2014)

2015
Αγωγός Nabucco - Τουρκία/Βουλγαρία/Ρουμανία/Ουγγαρία/Αυστρία (τέλη 2015)

2016
Κανένα προγραμματισμένο μεγάλο έργο

2017


2018
Κανένα προγραμματισμένο μεγάλο έργο

2019
Ολοκλήρωση του μεγαλύτερου ηλιακού πάρκου στο κόσμο - Κίνα (Ordos) (2019)

2020
Σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων Λονδίνο - Μπέρμιγχαμ - Ηνωμένο Βασίλειο (γύρω στο 2020)

2030
Σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων Λονδίνο - Γλασκόβη - Ηνωμένο Βασίλειο (γύρω στο 2030)

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ
Dubai Metro μπλε γραμμή - Ντουμπάι ()
Dubai Metro κίτρινη γραμμή - Ντουμπάι ()
Falcon city of wonders - Ντουμπάι (Ξεκίνησε αλλά σταμάτησε προσωρινά)
Dubailand - Ντουμπάι (Ξεκίνησε αλλά σταμάτησε προσωρινά)
Πύργος "Nakheel" - Ντουμπάι ()


520

520
Αγοράζουμε προϊόντα με barcode που ξεκινάει από 520, αγοράζουμε Ελληνικά!

Προσθέστε μας στο facebook. Υποστηρίξτε μας και ενημερωθείτε άμεσα.Kataskeui Neos

Create your badge

Επισκεψημοτητα απο τον Αυγουστο του 2010

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φόρμα επικοινωνίας, κλικ ΕΔΩ

Follow us