Το νέο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης σήμερα επί των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Τρίτης Σεπτεμβρίου
Η ΙΣΤΟΡΙΑ
Για 51 χρόνια, από το 1958 μέχρι και σήμερα, το δημαρχείο Θεσσαλονίκης στεγαζόταν στο Καραβάν Σαράι (κτίριο που κατασκευάστηκε στα μέσα του 14ου αιώνα). Η πύλες του Καραβάν Σαράι θα κλείσουν και με την μεταφορά των υπηρεσιών στο νέο δημαρχείο η ενικοίαση του χώρου θα τελειώσει.
Η δεντροφύτευση (μαζί με τη διαμόρφωση του χώρου πρασίνου) και η δοκιμαστική φωταγώγηση του νέου κτιρίου έχουν ήδη ολοκληρωθεί στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Στον εξωτερικό χώρο φυτεύτηκαν συμβολικά επτά ελιές άνω των 35 ετών ενώ στους υπόλοιπους χώρους φυτεύτηκαν 150 δέντρα, λουλούδια και γκαζόν.
Τα εγκαίνια του νέου δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης θα γίνουν τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου στις 19.00 ενώ η κανονική λειτουργία του θα ξεκινήσει στις 1 Νοεμβρίου και σταδιακά μέχρι το Μάρτιο του 2010 αναμένεται η μεταφορά όλων των υπηρεσιών.
Το νέο δημαρχιακό μέγαρο καταλαμβάνει έκταση οικοπέδου εμβαδού 14.588 m2 και περιλαμβάνει τριώροφο υπόγειο, συνολικού εμβαδού 30.160 m2 με χώρο στάθμευσης 851 οχημάτων.
Στους υπόλοιπους ορόφους θα φιλοξενεί τις εξής υπηρεσίες:ΗΜΙΥΠΟΓΕΙΟ
- Τέλος, στο ημιυπόγειο θα υπάρχουν κυλικείο, βιβλιοθήκη, γυμναστήριο για τους δημοτικούς υπαλλήλους και φωτοτυπείο.
- Εμβαδόν: 3108 m2
ΙΣΟΓΕΙΟ
- Στο ισόγειο του κτιρίου θα βρίσκονται το γραφείο πληροφοριών , το πρωτόκολλο, το γραφείο έκδοσης πιστοποιητικών, τα μητρώα αρρένων, η βιβλιοθήκη, ενώ θα λειτουργεί και εντευκτήριο.
- Στον πρώτο όροφο θα στεγαστούν η αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, η οποία θα διαθέτει σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας, ηχογράφησης και βιντεοσκόπησης, καθώς και μεταφραστικές μονάδες. Η αίθουσα είναι αμφιθεατρική, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν οι πολίτες τις συνεδριάσεις. Στην ίδια πτέρυγα θα βρίσκονται τα γραφεία των μελών του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, ενώ θα διαμορφωθούν πέντε γραφεία για τις δημοτικές παρατάξεις και τρία για τις συνεδριάσεις των επιτροπών. Παράλληλα, θα λειτουργεί βιβλιοθήκη με βιβλία για την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ θα μπορεί κανείς να βρει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Στον ίδιο όροφο εξάλλου, θα βρίσκονται τα δημοτολόγια και το ληξιαρχείο, που θεωρείται ανεπίτρεπτο να βρίσκονται εκτός δημαρχείου (σήμερα λειτουργούν στην οδό Καραολή & Δημητρίου και στην οδό Ταντάλου αντίστοιχα).
2ος ΟΡΟΦΟΣ
- Στον δεύτερο όροφο θα στεγαστούν τα γραφεία των αντιδημάρχων, καθώς και οικονομικές υπηρεσίες.
3ος ΟΡΟΦΟΣ
- Στον τρίτο όροφο θα βρίσκεται το γραφείο του δημάρχου, που θα διαθέτει αίθουσα συσκέψεων και χώρους αναμονής, καθώς επίσης τα γραφεία του γραμματέα και του διευθυντή του δήμου και η νομική υπηρεσία. Στον ίδιο χώρο θα διαμορφωθεί ένα διαμέρισμα με δύο δωμάτια και ένα μικρό σαλόνι, προκειμένου να αναπαύονται οι δημοτικοί σύμβουλοι σε περίπτωση που πρέπει να παραμείνουν στο χώρο καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
4ος ΟΡΟΦΟΣ
- Στον τέταρτο και τελευταίο όροφο θα βρίσκεται η διεύθυνση οργάνωσης και το κέντρο διαχείρισης φωτεινών σηματοδοτών. Πρόκειται για ένα προηγμένο σύστημα, το οποίο παρακολουθεί την κυκλοφορία και ρυθμίζει ανάλογα τη φωτεινή σηματοδότης και εφαρμόζεται με άριστα αποτελέσματα σε χώρες του εξωτερικού. Η εγκατάσταση του στο νέο δημαρχείο θεωρείται ιδανική, δεδομένου ότι το στρατόπεδο Τσιρογιάννη βρίσκεται σε νευραλγική θέση, όσον αφορά τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Οι αντιδράσεις ωστόσο δεν είχαν λείψει αφού το νέο ογκώδες κτίριο πλέον θα καταλάμβανει το πράσινο και τη δωρεάν στάθμευση της συγκεκριμένης έκτασης στην έκταση του στρατοπέδου Τσιρογιάννη προκαλώντας περιβαλλοντολογικά και κυκλοφοριακά προβλήματα. Παράλληλα, κλείνει τον "αέρα" στο βυζαντινό μουσείο γιατί είναι από μπροστά του και η αρχιτεκτονική του που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ομάδα του ΕΜΠ είναι λίγο παλιακή για τα σημερινά δεδομένα.
ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Το κόστος κατασκευής του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης αρχικά ανήλθε στα 38 εκατ ευρώ αλλά τελικά έφτασε τα 55 εκατ ευρώ.
Άρθρο Kataskeui
0 comments